Københavns historie

Hvornår blev København grundlagt? Ingen ved det med sikkerhed.

I lange tider fik den kære biskop Absalon æren som byens grundlægger. I 1967 fejrede Københavns kommune endda 800 års jubilæum. Der er dog ingen tvivl om, at biskoppen i 1167 var med til at sætte København på landkortet, for ifølge Saxo begyndte han at opføre sin borg på Strandholmen dét år. Absalon har dog aldrig selv forsøgt at tage æren for at være byens grundlægger. København var allerede en by, og det var den by, som biskop Absalon fik i en stor godsgave af Kong Valdemar den Store.

København har gennem tiden oplevet mangt og meget. Mens byens borgere i generationer har syslet med deres daglige gøremål, har slaget gang på gang stået stået om København. Hvis ikke det var kongen og kirken, som kæmpede om rettigheden til byen og dens givtige handel og placering, var det vrede vendere eller hanseatere, som ville plyndre og rane Danmarks kommende hovedstad. Senere kiggede svensken forbi, men københavnerne lukkede ham ikke ind. Englænderne var også forbi et par gange, senest i 1807 hvor de skød store dele af byen i grus, og inden da havde to uhyggelige og nærmest altfortærende bybrande næsten ødelagt København.

Trods alle disse bank voksede København bag sine volde. Handelen med oplandet og de syv verdenshave gjorde efterhånden København til en tætbefolket by. En metropol, som i 1856 sprængte sine rammer. Endelig rev man de porte ned, som byens borgere og besøgende siden formentligt 1200-årene havde skulle passere. København fik vokseværk og udviklede sig til en metropol. Først slog man sig ned på de fire broer ude på fællederne, og siden da er det gået slag i slag. Der bygges ivrigt i hovedstaden af både boliger og arbejdspladser, endda helt ude i havet, alt imens der knokles i jorden under byens borgere for at kunne fragte dem hurtigere rundt i denne pragtfulde stad, som København nu engang er.

 

Lidt hurtig fakta om vor by

I Københavns kommune bor der pr. 1.1 2016 i alt 591.485 mennesker, hvilket udgør 10,4 % af Danmarks samlede befolkning. Københavns kommune er på 89,78 km2. Der bor flest på Nørrebro og færrest i Vanløse.  I hele Storkøbenhavn bor der til sammen over 1,2 million mennesker. Københavnerne taler mange forskellige sprog, nemlig over 130. Byen er placeret lige ud til Øresund, og Danmarks regering, kongehus og storfinans holder til her.